OM ONF
HOVEDSTYRET
Faggrupper
Medlemmer
Bli medlem
Kontakt

Fellesgoder årsrapport 2023

ÅRSRAPPORT FELLESGODER OPPDAL AS

2023

I Masterplan for Oppdal pekes det på finansiering av fellesgoder som en grunnleggende forutsetning for videre vekst og utvikling for næringslivet i Oppdal. Oppdal Nærings-forening opprettet derfor i 2015 prosjektet Finansiering av fellesgoder i samråd med Oppdal kommune. Aktiviteten ble i 2019 overført til Fellesgoder Oppdal AS, et selskap som er heleid av ONF.

Fellesgoder

Fellesgoder er en økonomisk betegnelse på ikke-kommersielle tjenester som kort fortalt: «alle ønsker, men ingen vil betale for».

Det er forskjellige måter å finansiere disse tjenestene på. Det kan være kommunalt finansiert eller finansiert av store næringsaktører. I Oppdal er det valgt en løsning der felleskapet (kommune og næringsliv) spleiser på disse tjenestene.

I forbindelse med gjennomføringen av Masterplanen utviklet Menon Economics en modell for finansiering av fellesgoder i Oppdal (se vedlegg 1).

Følgende tiltak er definert som fellesgoder i Oppdal:

  1. Preparering av skiløyper

  2. Tilrettelegge løyper for sykkel og vandring

  3. Trivelig sentrum (Miljøprosjektet)

  4. Vertskapsfunksjonen inkl. turistkontor

  5. Felles markedsføring

Finansiering

2023 var det andre året i en ny 3-års periode, og det åttende året næringslivet og kommunen samarbeidet om finansiering av fellesgoder. Pr. 31.12.2023 var det signert 112 avtaler med bedrifter og grunneiere/utviklere av fritidseiendommer. Aldri har så mange bedrifter deltatt i finansieringen.

Totalt bidrag fra næringslivet i 2023 var kr 2 120 820 hvorav kr 120 000 var bruk overskudd tidligere år (egenkapital). Bidraget fra Oppdal kommune var kr 2 541 000. Vedlegg 2: Årsregnskap for Fellesgoder Oppdal AS. Regnskapet viser et underskudd ettersom det var planlagt å bruke noe av akkumulert overskudd (egenkapital) til fellesgodetiltak.

Resultater

Fellesgodefinansiering har vært den forventede nøkkelen for vekst og utvikling av reisemålet Oppdal.

Preparering av skiløyper

Et godt løypenett er helt avgjørende for utviklingen av Oppdal som reisemål. Før man startet med finansiering av fellesgoder ble det årlig brukt ca kr 900 000 til preparering av skiløyper i Oppdal. I 2023 tilførte Fellesgoder Oppdal AS kr 2 220 000 til preparering av skiløyper. Se mer i vedlegg 3.

Visit Oppdal

er kommet i drift og ivaretar vertskapsfunksjon (inkl. turistkontor) samt felles markedsføring av Oppdal. Dette er funksjoner som var nesten totalt fraværende før fellesgode-finansieringen ble iverksatt. I 2023 ble Visit Oppdal tilført kr 1 650 000 fra Fellesgoder Oppdal AS. Se mer i vedlegg 4.

Miljøprosjektet

Prosjektet består av

Gartnertjenester som vedlikeholder grøntarealer samt busker og trær

Miljøpatruljen som plukker søppel i sentrum

Regelmessig feiing av sentrale punkt i Oppdal sentrum

Vinterbelysning

Prosjektet blir i sin helhet finansiert av Fellesgoder Oppdal AS.. For 2023 ble prosjektet tilført kr 475 000. Se vedlegg 5

Sykkel og vandring i Oppdal.

Dette samarbeidsprosjektet mellom næringslivet og Oppdal kommune ble tilført kr 60 000 i 2023. Se vedlegg 6.

Administrasjon

Styret i Fellesgoder Oppdal AS består av:

Stein Mellemseter, arbeidende styreleder

Ola Røtvei, nestleder

Elisabeth Hals, Oppdal kommune

Erik Sæther, Oppdal Næringsforening

Bjørn Sætrom, grunneier

Styret og eier Oppdal Næringsforening, er opptatt av at tilførte midler i selskapet i størst mulig grad skal benyttes til operative tiltak. Administrasjonskostnadene er derfor holdt på et meget lavt nivå også i 2023 (5% av totale kostnader).

Oppdal 13. mai 2024

_____________________ ____________________ ______________________

Ola Røtvei Stein Mellemseter Elisabeth Hals

Nestleder Styreleder Styremedlem

______________________ ______________________

Erik Sæther Bjørn Sætrom

Styremedlem Styremedlem

Betingelser

Personvern

Om oss

ONF Oppdal AS

Org.nr. 859 419 712

Facebook

Valg

© Oppdal Næringsforening 2024